Търговия на маржин – заслужава ли си?

Повечето хора, които са чували за търговията на маржин, се чудят дали си заслужава да се захванеш с подобно нещо. Спор няма, че голяма част от начинаещите играчи не успяват лесно да реализират печалби. В голяма степен, обаче, това се дължи на грешки, допуснати от тях самите.

Въпросът е на какви печалби могат да се надяват тези, които успеят да овладеят изкуството да търгуват на маржин. Най-добрите трейдъри са в състояние да реализират дори до няколко хиляди евро печалба в рамките на седмица. Имали сме случай, в който един инвеститор започва с 15 000 евро, а след две седмици има вече 170 000 евро. Или пък 50 000 евро направени за един ден. Това, разбира се, са доста екстремни случаи и не биха могли да служат за обобщаващ пример.

Но как става това? Преди да започнеш с търговия на маржин е хубаво да си отговориш на няколко въпроса.

Достатъчно търпелив ли съм ?

Макар да няма по-грешно твърдение, повечето хора вярват,че веднага ще започнат да печелят. Това е в човешката природа и е нормално, в противен случй, ако се готвехме да губим, никога не бихме започнали. Първите няколко месеца, обаче, са време за учене и предпазливо тестване. Вместо да се настройваш за бързи печалби, трябва да се концентрираш върху запазване на капитала. Поговорката „времето е пари“ идеално пасва в случая, защото колкото повече време отделиш да се упражняваш, толкова по-голям шанс за успех имаш. Но не се демотивирай от перспективата няколко месеца учене. Замисли се, в България ти трябват минимум 4 години, за да завършиш следването си, наблягайки основно на теорията. А как ти се струва перспективата след 2 години да  си в състояние да се издържаш само с търговия на маржин? Не е  зле, а?!

Разполагам ли с парите, които мога да загубя?

Желязното правило на инвестирането гласи – инвестирай толкова, колкото можеш да си позволиш да загубиш. За щастие, сега можеш да започнеш да търгуваш за не повече от 100 евро.

Mога ли да се владея?


Спецификата на търговията на маржин и по-точното използването на ливъридж може да направи така, че в рамките на един ден да спечелиш много пари, но и да ги загубиш. В практиката това застрашава играчите от рязка смяна на настроенията, а поддаването на емоциите е най-големият враг на инвеститора.

Ако си отговорил позитивно на въпросите по-горе, търговията може да се окаже твоят път към финансова независимост.Това е пазар с невероятни възможности. Ако не се страхуваш да рискуваш, опознай го и започни да печелиш.

Виж повече на: http://bono.bg/bg/faq/trikove-i-sveti/

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s