Buy или Sell?

Миналата седмица си направихме експеримент в нашата Facebook страница. Попитахме ви какво мислите – дали в следващите три дни петролът ще поскъпне или поевтинее и съответно какво бихте избрали – да купувате или продавате.

По-голяма част от вас, разбираемо, избраха да купуват, взимайки предвид повишаването на цените на горивата като цяло, климатичните условия и т.н.

Това, което се опитваме, обаче, да ви покажем e, че при търговията в платформи като BONO може да се възползвате от краткосрочните движения на суровините, дори в рамките на деня и че може да спечелите и ако цените падат. А, именно, петролът е един от най-волатилните финансови инструменти ( волатилността е измерител на промяната на цените за даден период от време). Т.е. като казваме, че даден инструмент е волатилен, имаме предвид, че цената му често се движи нагоре или надолу.

Да се върнем на нашия експеримент. Естествено, отворихме позиции в BONO, за да може да ви покажем резултата нагледно. В сряда на 14.11.2012, 10:36ч. отворихме една дълга позиция от 1 лот* петрол на цена 85,56 (т.е. купихме петрол) и една къса, 1 лот петрол на цена 85,48 (продадохме петрол).

През следващите три дни имаше немалко колебания в цената на петрола. В четвъртък късата позиция излезе на плюс, а дългата навлезе в червения цвят. Въпреки това пазарът в петък вечерта приключи с възходящ резултат за купуващите петрол. Пазарът затвори на цената от 86,25, което ни донесе печалба на дългата позиция от 407,97 евро и загуба на късата ни позиция от 774.68 евро.

Т.е. тези от вас, които избраха да купуват, ако бяха отворили дълга позиция в BONO, щяха да спечелят 407,97 евро за три дни.

Какво мислите за търговията в краткосрочен план? Как ви се струва да се възползвате от движенията на цените в рамките на деня?

*Лот е количеството, което купуваш или продаваш. В случая 1 лот петрол = 1000 барела петрол. Можеш да научиш повече за основните понятия от онлайн наръчника на BONO: http://goo.gl/362jy
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s