Животните на финансовите пазари

Животните, които символизират търговията на финансовите пазари, са бикове и мечки. Чували сте изрази като бичи и мечи настроен пазар, различни крилати фрази, а да не забравяме популярната статуя на Wall Street. Даже в България си имаме бик пред БФБ – София.

charging_bull3
Бикът на Wall Street
бик -бфб
Бикът пред БФБ-София

Какво символизират биковете и мечките?

Освен процесите на пазара,  определят  и участниците. Бичи пазар е когато пазарът е във възходящ тренд, играчите са настроени позитивно и очакват повишение на цените. От друга страна, мечият пазар характеризира очакването за понижение на цените. Т.е. биковете купуват, мечките – продават.
bull+bear

Но защо бикове и мечки?

Произхода на изразите е неясен. Но най-често срещаните обяснения са следните:

  • Едната теория се оповава на начина, по който тези животни  атакуват противника си. Биковете се навеждат и нападат с рогата отдолу нагоре, което изобразява покачването на цените. А мечките се изправят на задните си крака и натискат противника си с лапи надолу –понижението на цените.
  • Историята разказва, че изразите са свързани с някогашните посредници при продажбата на мечи кожи. Те са продавали кожите, преди още ловците да са хванали мечката, което е водило до спекулации с бъдещата цена на кожата, надявайки се, че цената ще падне. Посредниците станали  известни като „мечки“, съкратено от продавачи на меча кожа, а терминът до ден днешен описва спад на пазара. Тъй като се е смятало, че биковете и мечките са противници, бикът се явява като логичната противоположност на мечия пазар.

Според мен бикове и мечки звучи много добре като символи на пазарните настрония. Със сигурност по-добре от костенурки и зайци или каквито и да е други комбинации. Ти как мислиш? Имаш ли по-добра идея?

Ще завърша с прочутата фраза на Gordon Gekko от филма Wall Street: “ Bulls make money. Bears make money. Pigs? They get slaughtered. “ или – „Биковете правят пари. Мечките правят пари. Прасетата? Тях ги заколват.“

Не бъдете прасета в търговията си – алчността не води до нищо добро.  А бикове или мечки – важното е да усетите правилната посока.Успех!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s