Има ли разлика между демо и реалната сметка?

Като начинаещ трейдър, постоянно те съветваме да започнеш с демо сметка, за да научиш основите и да тестваш платформата преди да се впуснеш в търговия с истински пари. Демо сметката е чудесен инструмент, защото получаваш котировки в реално време, същото изпълнение и условия като в реалната сметка, но без да рискуваш каквото и да е, докато ставаш все по-подготвен и уверен, което, между другото, може да се окаже нож с две остриета.

Предимствата на демо акаунта са ясни, но има някои недостатъци, за които може и да не си се замислял. Повечето начинаещи постигат впечатляващи резултати в демо сметките си и даже успяват да задържат относително постоянна печалба. Тогава решават, че е време да нагазят  дълбоко и да си открият реална сметка. Очакват, че по презумпция демо представянето им ще репликира и в реалната сметка. Теоретично да, но на практика рядко се случва. И не защото има разлики между демото и реална сметка или пък брокерите манипулират демото, за да те зарибят.

Няма никаква разлика от технически гледна точка, същинската разлика е в теб!

Ето защо:

ЕМОЦИИТЕ

Без значение колко пъти си повтаряш, че демо сметката е реална, не е. Защото истинските пари означават истински емоции. А когато емоциите се намесят нещата могат доста да се объркат. Всичко се променя, когато страхът и алчността излязат на преден план.  В този контекст форекс търговията прилича много на покера. Управлението на риска е всичко, защото в крайна сметка говорим за пари.

В покера, това да си спокоен и хладнокръвен, може да определи изхода на играта. Не казвам, че Форекс търговия е хазарт, но нека си признаем, че когато става дума за трудно припечелените ти пари, трябва да си дисциплиниран и да запазиш хладнокръвие.

Знам, че всички тези приказки за психологията на форекс търговията може да ти се струват малко отвеяни и абстрактни, но повярвай ми, че тази част от пътя ти, към това да си успешен трейдър, е ключова и по един или друг начин ще го разбереш и ти. Надявам се, да не е по трудния.

В заключение мога да кажа, че според мен, най-добре е да използваш демото, за да научиш основите и принципите на търговията и за тестване на платформи и стратегии. Но стане ли въпрос за истинска търговия, търгувай в реална сметка. Не ти трябва кой знае колко голяма сума, за да започнеш, но моля те, не инвестирай повече отколкото можеш да си позволиш да загубиш. И помни, че за да ти се случват неща, които никога не са ти се случвали, трябва да правиш неща, които никога не си правил.

Успешна търговия!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s